آیا عکسی که به عنوان تمثال “آیت الله محمد بهاری (ره)” شناخته میشود متعلّق به ایشان می باشد؟
آیا عکسی که به عنوان تمثال “آیت الله محمد بهاری (ره)” شناخته میشود متعلّق به ایشان می باشد؟
آيت الله شيخ محمد باقر بهاري را بعضي با آیت الله شيخ محمد بهاري يكي مي دانند در حالي كه اين دو عالم عارف و بزرگوار تغاير دارند. آیت الله شیخ محمد بهاری (عارف و مجتهد) فرزند میرزا محمد در سال 1265 قمری مصادف با 1227 شمسی در شهر بهار چشم به جهان گشود و در اوایل مشروطه سال 1325 قمری مصادف با 1286 شمسی در سن 60 سالگی درگذشت و وصیت نمود مرا به جای دیگر نبرید میخواهم در اینجا و در کنار شهدا دفن شوم (گلزاری “شهدای اسلام” بهار) هشتاد سال بعد اطراف ايشان را شهداي انقلاب اسلامي گرفتند
اما شیخ محمد باقر فرزند آخوند مولا محمد جعفر حاج محمد کافی بن مولا یوسف بن محمد تقی بهاری در سال 1275 قمری مصادف با 1237 (10 سال پس از تولد شیخ محمد) در شهر بهار چشم به جهان گشود ایشان در زمان مشروطه از ارکان و رهبران اصلی مشروطه خواهی غرب ایران بود شیخ محمد باقر خود لشكر و قشون داشته و به آنها آموزشهاي نظامي و دفاعي و طريقه استفاده از اسلحه را ياد مي داده است. نقطه اصلي قوت مجاهدان مشروطه خواه غرب ايران هم ايادي شيخ محمد باقر بهاري بوده است و نقش وي در عدم زوال كلي مشروطه در غرب ايران می باشد. شیخ محمد باقر در سال 1333 قمری مصادف با 1294 شمسی چشم از جهان گشود و در كنار مقبره حضرت امامزاده عبدالله علیه السلام در شهر همدان، در مقبرهای كه به قبر آخوند معروف است (ساختمان زینبیه كنونی) به خاك سپرده شد. برادرایشان، شيخ رضا بهاري است كه او هم از علماي بزرگ ديار بهار است.
آیت الله شیخ محمدباقر بهاری را میتوان یکی از علمای برجسته دانست که از نظر علمی، سیاسی، فقهی و اخلاقی، در زمره روحانیان طراز اول جهان تشیع قرار دارد. کثرت آثار وی، به خوبی بیانگر مقام علمی و دانش گسترده ایشان در حوزههای مختلف علوم دینی است. علاوه بر این، اقدامات و مبارزات علمی و فکری او در حمایت از مشروطه و مبارزه با استبداد و استعمار، نشان داد که وی برای مسائل سیاسی کشور و جامعه اسلامی هم اهمیت ویژهای قائل بوده است.
نتیجه گیری :
با این اوصاف و با تطبیق زمان حیات و مرگ دو عالم بزرگوار و اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی “مرکز اسناد همدان” به این نتیجه می رسیم که؛ تصویر منتسب به آیت الله شیخ محمد بهاری (عارف و مجتهد) برشی از تصویر موجود در کتابخانه ملی غرب کشور (شماره مدرک 2943979) متعلق به ایشان نیست و در اصل تصویری برش خورده از آیت الله شیخ محمد باقر (مبارز مشروطه خواه) به همراه تفنگ دارانش است و نکته قابل توجه این است که ؛ در زمان عکسبرداری این تصویر یعنی سال 1328هجری قمری “3 سال” از زمان فوت آیت الله شیخ محمد بهاری (عارف و مجتهد) می گذرد. این تمثال قویا متعلق به آیت الله شیخ محمد باقر بهاری (ره) (مبارز مشروطه خواه) می باشد. پس می توان گفت تاکنون تصویری مستند از تمثال “آیت الله محمد بهاری (ره)” در دست محققان و پژوهشگران موجود نمی باشد. ان شاء الله طرح این موضوع سرآغاز و جرقه ای در تحقیق علمی، دقیق و تخصصی درباره بزرگان و مفاخر بهاری به خصوص این دو بزرگوار شود.
منابع :
دانشنامه جهان اسلام
دانشنامه اسلامی اهل البیت
سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، مرکز اسناد همدان
نویسنده و محقق : مسعود ابوآبائی
انتهای پیام/
برچسب ها :شیخ محمد بهاری ، شیخ محمدباقر بهاری
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0